Kubiek viert haar vijftigste verjaardag

Diverz is op zoek naar mooie herinneringen 

Vrijdag 13 december 2024 viert wijkcentrum Kubiek haar vijftigste verjaardag. Het wijkcentrum, op de grens van de wijken Nederhoven en Kort Ambacht, is bij veel bewoners en oud-bewoners van Zwijndrecht bekend. Het wijkcentrum vervulde een belangrijke rol voor bijvoorbeeld de kinderen die kort na de oplevering van de nieuwbouw in Nederhoven I en II in de wijk kwamen wonen.

In de loop van die 50 jaar zijn er veel nieuwe functies bijgekomen voor het wijkcentrum. Bewoners kennen Kubiek als stemlokaal, als uitvalsbasis van een wandel- en fietsclub of de wijklocatie waar beweegactiviteiten voor ouderen plaatsvinden, waar gebiljart en geklaverjast wordt en waar wekelijks een haakcafé plaats vindt. Waar je terecht kunt voor Nederlandse les, een afspraak met ouderenwerkers, maatschappelijk werkers, de rechtswinkel of een rijbewijskeuring. En tegenwoordig om boeken te lenen bij de dependance van bibliotheek AanZet. En binnenkort ook weer voor fietslessen.

Maar natuurlijk zijn er ook functies verdwenen. Zo is de laatste jaren geen carnaval meer gevierd in Kubiek, er worden geen films meer vertoont, er is geen stijldansen meer en de peuterspeelzaal heeft opgehouden te bestaan. Ook de inrichting van Kubiek is veranderd.

In 1974 had Kubiek een grote open haard en een zitkuil. Regelmatig komen bezoekers binnen die erbij stilstaan dat het zo veranderd is. Dat levert mooie verhalen op. Zoals het verhaal van een man en een vrouw die elkaar als tieners 40 jaar geleden hebben ontmoet tijdens de disco in Kubiek en die nog steeds getrouwd zijn. Of het verhaal van een chef-kok die zijn liefde voor koken ontdekte tijdens de workshops koken voor kinderen.

Door vrijwilligers van Kubiek en medewerkers van welzijnsorganisatie Diverz wordt gewerkt aan een feestprogramma gedurende 2024. Daarover volgt later meer. Houd daarom onze website en sociale media goed in de gaten. En reserveer vrijdag 13 december alvast in uw agenda.

Met de Zwijndrechtse vereniging voor amateurfilmers Cine 67 wordt gewerkt aan een film over Kubiek. Daarvoor zijn we op zoek naar mooie verhalen, anekdotes, foto’s, filmmateriaal etc. Als u uw verhaal kwijt wilt of een anekdote wilt delen: neem contact op met Jurgen Groenenboom j.groenenboom@diverz.info of 06-30 71 14 70.