KRACHTpunten​

We ontvangen dagelijks zoveel leuke en betrokken buurtbewoners in onze wijklocaties. Dat maakt het bij uitstek de plek waar wij zoveel mogelijk mensen kunnen bereiken met een positieve boodschap. En dat is precies de bedoeling bij het idee van het krachtpunt. Je zou een krachtpunt een zaadje van bewustwording kunnen noemen. Het krachtpunt geeft een antwoord op vragen rondom de thema’s gezond eten, duurzaamheid en meer bewegen. Je krijg tips en het zet het je aan het denken. Daarnaast biedt het krachtpunt alle ruimte een reactie achter te laten om daarmee weer anderen te inspireren.

Thema’s

Als Diverz hebben we drie krachtpunten, welke rouleren tussen de wijklocaties en waarvan de inhoud regelmatig wijzigt. Elk krachtpunt heeft zijn eigen onderwerp en thema:

  • Krachtpunt duurzaamheid, met als thema de energietransitie en specifiek energiebesparing. Het laat het je ontdekken hoe je zuiniger om kan gaan met energie. Mooi om te zien hoe het gesprek dan op gang komt, we elkaar inspireren en iedereen met nieuwe ideeën naar huis gaat.

    Wij vinden duurzaamheid, juist als welzijnsorganisatie, een enorm belangrijk onderwerp om actief op in te zetten. Dit doen we o.a. met dit krachtpunt, maar ook met andere initiatieven rondom energie. 

  • Krachtpunt gezond eten, met als thema suikerbewustzijn inclusief een bijbehorende suikerchallenge (hiervoor werken we samen met het diabetesfonds). We dagen de mensen uit om na te denken over hoeveel suiker er in bepaalde producten zit. Dat zou u nog eens kunnen verrassen. Veel producten bevatten namelijk verborgen suikers. Bij het KRACHTpunt liggen een aantal producten zoals chocola, ketchup en ontbijtgranen met daarbij een aantal suikerklontjes. Aan u de vraag: Hoeveel suikerklontjes zitten er in welk product?

  • Krachtpunt bewegen, met als thema spelen en bewegen. Hier kun je bijvoorbeeld meespelen met het beweeg-rad van fortuin, een beweegbingo en beweegletters. Draaien aan het rad, woorden maken door te bewegen en prijzen winnen met de beweegbingo.   

NIEUW! De KRACHTpunt Pop Up

De gesprekstool positioneert zich als voorlichtingspunt over de energietransitie, op iedere gewenste plek. Dat geeft ruimte om op veel verschillende locaties dit thema onder de aandacht te brengen. Langsgaan bij bedrijven en organisaties, deelname aan beurzen en informatiemarkten, informatie geven tijdens bewoners informatie avonden of op scholen, het is allemaal mogelijk door deze Pop Up versie.

Het KRACHTpunt Pop Up is van een handzaam formaat (70 cm hoog, 60 cm breed, 30 cm diep) en past in bijna iedere achterbak van een auto (en anders op de achterbank). Het heeft aan beide zijden handige handvaten zodat het gemakkelijk verplaatst kan worden.

Laat je inspireren
 “Om drie dingen vind ik de krachtpunten zo geweldig. In de eerste plaats omdat ze zo praktisch zijn, je kunt eraan zitten en er mee rommelen. Het is ook mooi dat het van elkaar is, want de buurtbewoners en bezoekers gaan het beheren en onderhouden. Tenslotte juich ik toe dat de krachtpunten zo innovatief zijn. QR-codes verwijzen direct door naar relevante websites, geweldig vind ik dat. Complimenten voor Diverz, fantastisch dat wij in Zwijndrecht zo’n stevige, robuuste welzijnsclub hebben die zo ondernemend is.” aldus wethouder Ronald van der Meij 

Locaties
De krachtpunten staan in onze wijklocaties Xiejezo, Hart van Meerdervoort en  in Kubiek.

Een eigen KRACHTpunt duurzaamheid
We hebben onze eigen krachtpunten, maar leveren de krachtpunten over duurzaamheid ook aan andere welzijnsorganisaties, energieloketten en gemeentehuizen. Behalve in Zwijndrecht zijn de krachtpunten ook in andere plaatsen terug te vinden zoals Arnhem, Huizen en Wijk bij Duurstede.  

Een krachtpunt is echt een conversation piece, het brengt een gesprek op gang. Een unieke manier om bewoners op laagdrempelige en interactieve wijze te betrekken bij duurzaamheid en specifiek bij de energietransitie. De energietransitie is tenslotte een sociaal vraagstuk en begint bij bewustwording. Dit wordt ook gemotiveerd door de manier waarop de krachtpunten zijn ontworpen. Het ontwerp komt van Moxie Design, bekend om hun award winning ontwerpen voor (wereld) tentoonstellingen, bezoekerscentra en musea.

Het krachtpunt wordt als bouwpakket geleverd. Zo kan het krachtpunt op locatie in elkaar gezet worden, waarmee elk krachtpunt zijn eigen en unieke uitwerking krijgt. 

Podcast Servicepunt Duurzame Energie
In deze podcast serie maakt het Servicepunt Duurzame Energie een stormachtig rondje langs mensen die vanuit verschillende invalshoeken bij energiearmoede betrokken zijn. Zo ook met Diverz.

En er zijn niet één, maar zelfs twee podcasts opgenomen met Diverz. Als eerste is onze Directeur-bestuurder Yvonne Zuidgeest in gesprek gegaan over haar rol als bedenkster van het krachtpunt en het succes ervan.  Daarna is er ook een mooi gesprek geweest met twee van onze professionals over wat zo’n krachtpunt in beweging kan brengen, bijvoorbeeld rondom energiearmoede, besparing en coaching.

Je luistert de podcasts
hier