Hij belde en zei, “ik ben weer verliefd”

Zwijndrecht – “Bert was een schat van een man, zachtmoedig en liefdevol. Ik was dol op hem, aan het woord is Bep Littig de nicht van Bert Nijenkamp, die 27 januari van vorig jaar op 91-jarige leeftijd overleed. Bert was vaste deelnemer aan de vrijdagmiddagontmoeting voor roze 50-plussers, een activiteit die al jaren georganiseerd wordt door Diverz, de brede welzijnsorganisatie van Zwijndrecht.

“Bert, ik noemde hem zelf altijd Bertus, was mijn lievelingsoom”, vertelt Bep, “hij was de jongste broer van mijn moeder, een echte Bourgondiër maar ook een gentlemanIk genoot van onze gesprekken en zijn verhalen over de oorlog. Ik hing aan zijn lippen en luisterde altijd aandachtig. Hij zag mij als zijn zus. Voor hem was het net of hij door ons contact zijn zus, mijn moeder, teruggekregen had. Mijn moeder heeft dan ook een belangrijke rol in zijn leven gespeeld”, gaat zij verder, toen Bertus haar in vertrouwen vertelde dat hij op mannen viel, is zij met opa en oma gaan praten. Heel liefdevol en in alle openheid was zij als een brug voor de gevoelens van Bertus en die van hun ouders. Hij is mijn moeder daar altijd dankbaar voor geweest”.   

Bep laat een stilte vallen als zij plots woorden geeft aan haar gedachten, “Bertus was of zal ik zeggen is heel speciaal voor mij. Ik kon mijn geheimen aan hem kwijt”.

 Ik kon mijn geheimen aan hem kwijt

Bertus kwam een kleine acht jaar geleden in Zwijndrecht wonen. Haast vanzelfsprekend was het Bep die hem overhaalde. “Ik vond het akelig dat hij, nadat zijn partner Herman overleden was, helemaal alleen in zijn toenmalige woonplaats Amersfoort zou blijven wonen, vertelt Bep. “Joh, Bertus kom gezellig in Zwijndrecht wonen dan kan ik een beetje naar je omkijken en regelmatig wat lekkers voor je koken”, zei ik tegen hem. Binnen no-time kreeg hij hier een huis”.

Al snel vond hij de weg naar de vrijdagmiddagontmoeting voor de roze 50-plussers, vertelt Bep verder, “het was een artikel over Anna Slijper in het AD dat hem zover gekregen had daar een kijkje te gaan nemen. Onder het mom van ‘ik weiger terug de kast in te gaan’ had Anna het initiatief genomen een platform voor roze ouderen op te richten.

Het bleek voor Bertus een schot in de roos, vertelt Bep. “Ik zal je vertellen, die vrijdagmiddagen waren voor hem momenten om zichzelf te kunnen zijn. Hij voelde zich daar hartstikke welkom, hij kon immers vrij onder lotgenoten over zijn gevoelens en gedachten praten. Wat was ik blij toen hij mij op een avond belde en zei, “ik ben weer verliefd”. In Gilbert had hij een nieuwe vriendschap gevonden”, zegt Bep glimlachend.

In 2020 kreeg Bertus corona. Hij ging qua gezondheid al snel heel erg achteruit”, vertelt Bep. “Het was op mijn trouwdag dat Bertus overleed, in de nabijheid van zijn buurvrouw Marrie die hem de laatste maanden van zijn leven liefdevol heeft bijgestaan en verzorgd. Daar zijn wij haar heel erg dankbaar voor. En dankbaar ben ik namens Bertus met het initiatief van Diverz om de roze 50-plussers een activiteit, een plek en een gezicht te geven.

Elke eerste vrijdag van de maand is er een activiteit voor roze 50-plussers in wijkcentrum Kubiek aan de Zwaluwstraat in Zwijndrecht. Neem gerust contact op met Julia Bruinsma van Diverz (06-17964976) als u daaraan deel wil nemen of kijk voor informatie op www.diverz.info