Hulp voor Oekraïense vluchtelingen

Diverz ondersteunt de Oekraïense vluchtelingen in Zwijndrecht

Тут ви знайдете розваги на будь-який смак у Zwijndrecht
Чекаємо вас на наших майданчиках Diverz
Натисніть на програму нижче

activities program /  Програма

Sinds de oorlog in Oekraïne uitbrak, is er in 2022 ook in Zwijndrecht gestart met de opvang van vluchtelingen. Vanuit de gemeente werd Diverz gevraagd te ondersteunen bij het verzorgen van (welzijns)activiteiten en vrijwilligersplatform Zwijndrechtvoorelkaar is toen ingezet om de vrijwillige inzet te regelen. Sinds het voorjaar van 2022 hebben zowel Diverz als Zwijndrechtvoorelkaar mooie resultaten kunnen bereiken.

De weg vinden
Direct nadat de eerste mensen werden opgevangen, hebben wij het aanbod van Diverz vertaald in het Oekraïens en bij hen kenbaar gemaakt. Onze activiteiten zijn voor iedereen, dus ook voor deze groep. Ook werd er een aangepast programma opgesteld en werden de mensen een aantal keer begeleid van de boot naar de activiteit, met als doel het zelfstandig vinden van de weg in Zwijndrecht.

In de loop der tijd is voor deze groep mensen de situatie veranderd. De jeugd gaat naar school en de meeste volwassenen hebben een baan. Dit betekent echter niet dat Diverz nu minder van betekenis is. Want nu deze groep langer in Nederland verblijft, is het des te belangrijker dat zij ook hier hun weg en contacten blijven vinden. Wij als Diverz kunnen hierin van grote waarde zijn.

Activiteitenprogramma
Het vaste activiteitenprogramma van Diverz is ook na de zomer van 2022 op verschillende manieren in het Oekraïens gedeeld met de groep. Bij de taalles op donderdag en de jongereninloop op woensdag in Hart van Meerdervoort is een vaste groep wekelijks trouw van de partij. Wanneer er wordt gevoetbald op vrijdagavond komt er een leuk groepje Oekraïense jongeren die dan veel plezier hebben.

Ook bij de extra activiteiten in 2022 werd deze groep betrokken. Zo waren Diergaarde Blijdorp voor jong en oud én de Graffitworkshop voor jongeren een groot succes. Ook voor het uitje naar het klimbos hadden Oekraïense kinderen zich opgegeven.

We doen het samen
Uiteraard doen we de ondersteuning niet alleen maar werken we samen met verschillende partijen zoals Fitmakers. Zij hebben goede contacten met de sportverenigingen waardoor jongeren via hen bij de plaatselijke voetbalvereniging zijn gaan voetballen en zo echt mee kunnen doen in Zwijndrecht.
Prachtig om te zien dat we de gelden van de Vinci Foundation hebben kunnen inzetten voor belangrijke facilitaire middelen, waardoor het leven op het opvangschip en bij de Nehemia kerk net iets prettiger is geworden.
Ook is de financieel jongerenwerker van Diverz bij enkele jongeren betrokken. Dit om hen te ondersteunen bij het zoeken naar financiële middelen, zodat zij de hobby’s die zij in Oekraïne al graag deden, kunnen oppakken in Zwijndrecht.

Tenslotte merken wij dat, ook al hebben de mensen meer structuur door school en werk, veel van hen het juist nu moeilijker krijgen. De onzekerheid of zij ooit terug kunnen, wordt groter en het niet hebben van een toekomstperspectief is zwaar. Dus alles waarmee Diverz dan ook maar iets kan bijdragen in het welzijn van deze groep mensen is juist nu zo waardevol. 

Bijzondere verhalen
Lees hier het interview met vrijwilligers Nicole en Connie, over hun bijzonder mooie inzet voor Oekraïense vluchtelingen. En hier hoe het maken van een typisch Oekraïense soep tot bijzondere geuren en kleuren leidde in de wijkkeuken. 

bekijk hieronder onze video: Welcome at our community centers