Hulp voor Oekraïense vluchtelingen

Diverz ondersteunt de Oekraïense vluchtelingen in Zwijndrecht

Sinds de oorlog in Oekraïne uitbrak is er ook in Zwijndrecht gestart met de opvang van vluchtelingen. Vanuit de gemeente is Diverz gevraagd te ondersteunen bij het verzorgen van (welzijns)activiteiten en vrijwilligersplatform Zwijndrechtvoorelkaar is ingezet om de vrijwillige inzet te regelen. Sinds het voorjaar hebben zowel Diverz als Zwijndrechtvoorelkaar mooie resultaten kunnen bereiken.

Aangepast Programma
Direct nadat de eerste mensen werden opgevangen, hebben wij het aanbod van Diverz vertaald in het Oekraïens en bij hen kenbaar gemaakt. Onze activiteiten zijn voor iedereen, dus ook voor deze groep. Dit bleek echter niet handig te zijn, men moest eerst landen in Zwijndrecht, er was een drempel om zelf naar een wijklocatie toe te gaan en aan te sluiten bij een reguliere activiteit bleek niet altijd mogelijk. Met deze signalen zijn we toen direct aan de slag gegaan. Er is een aangepast programma opgesteld en de mensen zijn een aantal keer begeleid van de boot naar de activiteit, met als doel het zelfstandig vinden van de weg in Zwijndrecht, letterlijk en figuurlijk.

Dit heeft geholpen, want hierna werden de opgezette activiteiten enthousiast door de mensen bezocht. Zo is er o.a. iedere dinsdag een jongerenactiviteit en komen de jongeren op de woensdag naar Hart van Meerdervoort tijdens de inloop. Bij Kubiek is het op verschillende dagen mogelijk om te tafeltennissen en wordt hier ook sportles gegeven door een Oekraïense dame voor haar medebewoners op het schip.

Ook hebben er verschillende losse activiteiten plaatsgevonden. Kinderen hebben kunnen deelnemen aan een aantal klimworkshops, de groep heeft een speciaal polsbandje voor Koningsdag mogen ontvangen waarmee zij naar de kermis konden, er is een theatervoorstelling bezocht en hebben ze samen gegeten bij het buurtrestaurant. Verder is er persoonlijke ondersteuning verleend bij individuele hulpvragen zoals het vinden van pianoles. Zo kunnen de mensen deels de activiteiten die zij in de Oekraïne deden, blijven doen.

We doen het samen
Uiteraard doen we de ondersteuning niet alleen maar werken we samen met verschillende partijen zoals Fitmakers. Zij hebben goede contacten met de sportverenigingen waardoor jongeren via hen bij de plaatselijke voetbalvereniging zijn gaan voetballen en zo echt mee kunnen doen in Zwijndrecht.

In de vakantie was er een mooi zomerprogramma waaraan de groep Oekraïners konden deelnemen. Dit was een mix van het bestaande zomerprogramma van Diverz, Fitmakers én activiteiten die wij speciaal voor hen organiseerden.

Via Zwijndrechtvoorelkaar zijn er gedurende de gehele periode verschillende vrijwilligers ingezet. Met name in het begin was er een grote behoefte aan vrijwilligers die de mensen vanaf de boot naar het Gemeentehuis reden en weer terug. De mensen waren toen net in Zwijndrecht en moesten zich hier registreren. Later zijn er vrijwilligers bij activiteiten ingezet en nu is er op het moment geregeld behoefte aan materiele spullen zoals o.a. fietsen, waarbij we ons netwerk inzetten om dit in te zamelen.

Tijdens de Beursvloer Zwijndrecht, die Diverz heeft georganiseerd, zijn er diverse matches gesloten om zo het verblijf van de groep Oekraïense vluchtelingen te veraangenamen. Zoals een keer eropuit te kunnen of extra activiteiten voor de kinderen te kunnen organiseren tijdens de vakanties.

Zolang de mensen in Zwijndrecht worden opgevangen zullen wij ons uiterste best blijven doen om hen op welzijnsgebied te ondersteunen waar nodig.

Lees hier het interview met vrijwilligers Nicole en Connie, over hun bijzonder mooie inzet voor Oekraïense vluchtelingen.

bekijk hieronder onze video: Welcome at our community centers

Wijklocaties en activiteiten

Klik op onderstaande locaties voor ons programma in het Engels.
Click on locations below for program in english


Hart van Meerdervoort: Perkstraat 57, 3333 VE Zwijndrecht I 078 625 9670


Kubiek: Zwaluwstraat 1, 3334 XN Zwijndrecht I 078 612 6364


Xiejezo: Grote Beerstraat 10, 3331 TB Zwijndrecht I 078 612 7622


De Nederburgh: Duivenvoorde 211-A, 3334 EH Zwijndrecht I 078 612 2597

Voor vragen of suggesties over dit onderwerp kunt u terecht bij:

Organisaties en (overheids)instellingen: oekraine@diverz.info

Vrijwillige inzet: Zwijndrechtvoorelkaar